Bolest a voda v uchu

Počasí letošního léta nám skutečně dopřává krásné a horké počasí. Mnozí, hlavně děti, tráví u vody spoustu času, vždyť je doba dovolených a prázdnin. Potápění je skvělý sport, plavání s hlavou pod vodou nebo skoky do vody také, ale pro některé to může skončit i bolestivým zánětem zvukovodu. Toto onemocnění má přezdívku také jako „onemocnění letních měsíců“.
zábavné koupání.jpg
Prevence

Naše babičky nám vždy radili, poskoky na jedné noze, aby se nám voda dostala z ucha ven. Mnozí toto praktikují a rada jim pomáhá. V normálním případě, kdy je ucho zdravé, totiž voda sama vyteče a zvukovod vyschne. Někdy také pomůže vytírat ucho cípem kapesníku nebo ručníkem.
batole ve škopku.jpg
Komplikace

Ale může nastat problém, kdy je zvukovod zúžený nahromaděným mazem a voda vytéct nemůže. Někdy stačí změnit polohu těla, například při poloze ležmo a voda nakonec vyteče. Ale někdy ucho zůstane zalehnuté a pak stačí dva dny a ze zalehnutého ucha se rozvine bolestivý zánět zvukovodu,   obzvlášť potom, kdy je voda znečištěná. Lidé obvykle popisují zánět zvukovodu horší, než bolest středního ucha, zvláště velké bolesti hlavy, jako u migrény, pocit zalehnutého ucha, zarudnutí někdy i otok s hnisavým sekretem.
letící muž.jpg
Léčba

V tomto případě je nutno vyhledat neprodleně odbornou lékařskou pomoc. V žádném případě nepoužívat jakékoliv předměty, například vatovou tyčinku, a zavádět ji hlouběji ve snaze ucho uvolnit. Někteří odborníci radí, jako první pomoc, zakápnout bolestivé ucho čistým lihem. Není to kvůli desinfekci, ale někdy pomůže podrážděný zvukovod zklidnit. Lékař většinou provede výpach, někdy doporučí antibiotickou mast. Pokud se jedná o komplikace mazovou zátkou, provede její odborné odstranění. Pokud na zvýšený ušní sekret jsme více náchylní, je vhodné pravidelně navštěvovat odbornou ambulanci a nechat si ucho preventivně vyčistit. Někdy pomůže také používat při koupání plaveckou čepici, nebo ušní zátky.